Instal.lacio estandard d'un Sistema Operatiu Debian GNU/Linux amb escriptori Kde o GNOME, howto

  • warning: tempnam(): open_basedir restriction in effect. File() is not within the allowed path(s): (/srv/www/gilug.org/www/site.tree/) in /srv/www/gilug.org/www/site.tree/public/includes/file.inc on line 802.
  • warning: fopen(): Filename cannot be empty in /srv/www/gilug.org/www/site.tree/public/includes/file.inc on line 803.
  • El fitxer no s'ha pogut crear.

Aquest howto vol ajudar als usuaris novells en la instal·lació d'un sistema Debian GNU/Linux que volen tenir un equip de sobretaula. Dona una llista de les etapes d'instal·lació i fa una breu descripció de cadascuna.

Instal·lació estàndard d'un sistema Debian GNU/Linux amb escriptori Kde o GNOME, howto



Finalitat

    Heu de tenir en compte que és possible instal·lar Debian en un ordinador juntament amb un altre sistema operatiu com un altre GNU/Linux, BSD, Mac-OS o Windows. Es pot fer això sobre el mateix disc dur o en 2 discs diferents, l'instal·lador Debian identificarà el vostre sistema ja instal·lat i posarà un gestor d'arrancada per deixar-vos triar quin sistema voleu quan arranqueu la màquina.

    Debian GNU/Linux és una de les distribucions més complertes del sistema operatiu GNU/Linux. Es un sistema en desenvolupament continu, de manera que les versions del sistema son quatre, la “stable” que conté una versió congelada, que es crea cada varis mesos, i l'usuari té la seguretat de que el seu funcionament és impecable(*). la versió “testing” que s'actualitza diàriament, el seu funcionament també és quasi perfecte, i és la versió que fan servir la majoria dels usuaris; la versió “unstable” és la versió dels provadors; i la versió “experimental”, per els desenvolupadors. Nosaltres aconsellem instal·lar la versió “testing”. (* però els usuaris es queixen de que tarden molt en incorporar noves funcionalitats).

    Debian GNU/Linux està disponible per onze arquitectures de hardware; sigui quin sigui el vostre maquinari segur que hi ha una distribució Debian per aquest: m68k, SPARC, Alpha, PowerPC, i386 (PC), IA-64, PA-RISC, MIPS (big i little-endian), ARM i S/390. Comproveu que existeixen les imatges que corresponen al vostre hardware, i descarregueu Debian. Lo més normal és Intel/AMD, i la majoria de la gent necessitarà les imatges per « i386 » .

Aplicacions per Debian/GNU Linux

    Veureu que hi ha gran quantitat d'aplicacions per GNU/Linux, i lo millor és que moltes d'elles no demanen pagament de llicències per la seva utilització i moltes han alliberat el codi font perquè els usuaris més avançats puguin investigar-lo, tant per aprenentatge, com per corregir problemes, o afegir-hi noves funcionalitats.

  • El Kernel Linux és la base del Sistema Operatiu que gestiona el maquinari; és compatible amb maquinari molt divers, també hi ha drivers i complements que no estan inclosos en el kernel, que s'obtenen de llocs com SourceForge (p.ex.) i quan s'instal·len donen funcionalitats addicionals.
  • Els escriptoris principals son: GNOME i KDE però n'hi ha d'altres, i també dintre de cada un d'ells s'han desenvolupat aparences molt diverses, que es poden configurar.
  • Aplicacions d'oficina, com l'Openoffice.org, que és un paquet ofimàtic tant complert com l'office que tots sabem, i que a més llegeix i grava en aquest format, o l'Abiword i el Gnumeric, Scribus, Koffice.
  • El Gimp, Gpaint, Tuxpaint, per la manipulació d'imatges i de fotos, Blender per 3D.
  • Firefox, Mozzila, Galeon, Dillo, Lynx, per navegar en la web.
  • Mozilla Thunderbird, Evolution, Kontact, per els missatges, agenda, contactes.
  • Gaim, GnomeMeeting, Kopete, Xchat, per el xat, alguns amb videoconferencia.
  • Servidors Web: Apache; servidors de e-mail: Squid, Exim4; servidors de base de dades : MySQL i PostgreSQL, o, (de pagament) la versió per Linux del DB2 o de l'Oracle Database.
  • Una completíssima col·lecció de compiladors per a multitud de llenguatges de programació.
  • Servidor de fitxers SMB (M$), amb el paquet Samba, i també és client.
  • I molts d'altres.

Obtenir Debian

    Tenim moltes maneres d'instal·lar Debian, per la xarxa via ftp o http, a partir del disc dur, per cds o dvds. Nosaltres farem la instal·lació arrancant amb CD mínim; de tipus netinst o businesscard per instal·lar la part bàsica estàndard del sistema. Amb això tindrem el Linux en mode text, amb consola de comandament. Després farem la instal·lació d'un entorn gràfic d'oficina com el GNOME, o el KDE, per la xarxa.

    Descarregar una imatge de CD netinst, per fer després la instal·lació de Debian per xarxa a partir d'un CD mínim. Ens fa falta també una bona connexió per instal·lar un entorn gràfic.

Començar la instal·lació

    Per la instal·lació amb CD hem de configurar el BIOS perquè la màquina arrenqui amb el CD-ROM. En principi, molts ordinadors deixen canviar les preferències de BIOS prement la tecla SUPR quan arrenquen, altres la tecla F1 o F2. Després heu de posar la seqüència d'arrancada per que el CD-ROM o DVD tingui preferència, en primer lloc.

    Durant la instal·lació les fletxes serveixen per navegar per les opcions. La barra d'espai per seleccionar una opció i la tecla Enter per validar la pàgina.

  • A la primera pantalla escriviu expert bootkbd=es i valideu prement Enter; veureu que el signe = es fa amb la tecla “¡” (començar admiració). Obtindreu ajuda prement les tecles F1 fins a F8.
  • debian cd install boot

  • Escolliu l'idioma per el Sistema Operatiu. Nosaltres aconsellem(*) posar l'anglès com idioma del Sistema Operatiu, i més endavant podrem carregar el català, castellà o d'altres com a idiomes secundaris. (* per la única raó de que és l'idioma en que es fa el desenvolupament de GNU/Linux i en el que s'ha de consultar la documentació tècnica, però els altres idiomes també son vàlids)
  • Escolliu el país, heu de posar “Spain” perquè l'horari i els signes de puntuació es posin d'acord amb això, (més endavant veurem que es poden canviar).
  • Escolliu la distribució del teclat, heu de posar PC-105 tecles, “Spanish”.
  • Comença la detecció del maquinari, pot sortir alguna altra pantalla referent al maquinari.
  • Per la configuració de la xarxa, si teniu un router ADSL la configuració per DHCP serà automàtica sinó, indiqueu els paràmetres de la vostre xarxa.
  • Doneu un nom a la vostre màquina, heu de considerar que ha de ser únic en tota la xarxa, per exemple podeu posar “pcielvostrenom”.
  • Definiu el nom del domini, nosaltres posarem “gilug.org”.
  • Ara s'han de fer particions del disc per començar a copiar-hi els fitxers del sistema. Els que tingueu un altre Sistema Operatiu ja instal·lat, o vulgueu feu unes particions a mida heu d'escollir la “Particio manual”.
  • Els altres podeu triar una partició automàtica, escollint "màquina d'escriptori" crearà 3 particions. Una partició del sistema operatiu root ( /), una partició d'intercanvi ( swap) del sistema; i una partició per els documents personals dels usuaris ( /home de casa).
  • Ara es copia la part base del sistema, és molt ràpid!

Configuració del sistema bàsic estàndard Debian

  • L'hora GMT, respondre "No"
  • Ens demana la zona horària de treball, escollim “Madrid”
  • Després hem d'escriure la paraula de pas per l'usuari root, és l'encarregat de la seguretat del sistema.
  • Creem un altre usuari, i també donem la seva paraula de pas.
  • Ens demana si tenim connexió a un repositori de paquets per començar a descarregar la resta del sistema, contestem que “NO”, perquè volem fer una configuració personalitzada. També es podria respondre “YES” i escollir un repositori dels que sortiran a la llista.
  • Ens dona a escollir els paquets que volem instal·lar, és una llista que s'anomena “Tasks” i cada feina conté varis paquets relatius al tipus de instal·lació desitjada.
  • Nosaltres només posarem lo mínim, escollim la feina “standard”; els usuaris d'un portàtil a més podeu agafar “laptop”. És millor que només escolliu lo imprescindible, quan tinguem el sistema engegat podrem triar molt més acuradament lo que volem instal·lar.
  • Desprès de la instal·lació bàsica escollim un gestor d'arrancada. Posem GRUB en el sector d'arrancada del disc.
  • Final de la instal·lació bàsica i tornar a arrancar ( reboot ).
  • La instal·lació bàsica del sistema ha acabat, ara hem de configurar el gestor de paquets apt i instal·lar un dels dos entorns d'escriptori, o el GNOME o el KDE.

    Ara tornem a configurar el BIOS perquè la màquina arrenqui amb el disc. Poseu la seqüència d'arrancada per que el disc tingui preferència, en primer lloc.

Login en el shell en mode consola

Entreu amb l'usuari root i la seva paraula de pas.

Heu de respectar les majúscules i minúscules, tant els noms d'usuari com les paraules de pas son sensibles, igualment per les ordres que s'entren per teclat.

Configurar el gestor de paquets apt

Connectats a la consola amb l'usuari root.

Editarem el fitxer de configuració de les fonts de paquets Debian.

# vi /etc/apt/sources.list

Entrem en un editor en mode caràcter que respon a tecles concretes,

premem les tecles del cursor per moure el cursor sobre el text, la “i” per començar a insertar el text, “ESC” per acabar d'insertar, “SUPR” per esborrar caràcters, “:w” per guardar el fitxer i “:q” per sortir de l'editor.

el nostre sources.list ha de dir exactament:

# Security updates
deb http://security.debian.org testing/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org testing/updates main contrib non-free

# Testing
deb http://ftp.de.debian.org/pub/debian testing main contrib non-free
deb-src http://ftp.de.debian.org/pub/debian testing main contrib non-free

# multimedia
deb http://www.debian-multimedia.org testing main
deb-src http://www.debian-multimedia.org unstable main

Quan ho tinguem premem la tecla “ESC” i les tecles “:wq”

Després actualitzem la llista dels paquets disponibles, connectant al nostre servidor i descarregant les llistes,

# aptitude update
Pot sortir algun avís de que ens falta la clau de seguretat en alguna de les fonts, si cas l'afegim agafant les vuit ultimes xifres de la clau
# gpg --keyserver subkeys.pgp.net --recv-keys xxxxxxxx
# gpg --export xxxxxxxx | apt-key add -

Per cada idioma addicional que vulguem instal·lar hem de carregar el seu locale corresponent,

# dpkg-reconfigure locales

És una llista amb múltiples seleccions, per estalviar espai només seleccionarem lo que fem servir. Deixem marcat el locale principal del sistema, en_US-UTF8 , per el català marcarem ca_ES-UTF8 i per el castellà es_ES-UTF8

Sortirem prement Enter, al sortir es reconfigurarà el sistema,

Instal·lar Gnome

Per instal·lar l'entorn d'escriptori GNOME i els llenguatges secundaris català i castellà fem servir aptitude

# aptitude install desktop gnome-desktop catalan spanish

Instal·lar KDE

Podem instal·lar l'entorn d'escriptori KDE i els llenguatges secundaris català i castellà amb aptitude

# aptitude install desktop kde-desktop catalan spanish

Arrancar

tornem a arrancar la màquina i quan engegui ho farà en mode gràfic.

# reboot

Quan engega veiem el gestor d'arrancada GRUB que ens deixa escollir amb quin sistema operatiu volem arrancar, els que tenen un altre Sistema Operatiu en la mateixa màquina, la instal·lació ja l'haurà configurat com una altra opció. Seleccionem Debian GNU/Linux kernel 2.6.xxx. i premem Enter o esperem uns segons perquè acabi el temps d'espera.

Mentre va arrancant ens mostra una pantalla amb lo que va fent, per ara no intenteu entendre tot lo que posa!

Engega el mode gràfic (servidor X) i ens mostra la pantalla d'usuari i paraula de pas(*). Hem d'entrar en el sistema amb l'usuari normal que hem creat abans. (* veurem que es pot fer que no ens mostri aquest inici de sessió i passi directament a l'escriptori en una sessió d'un usuari concret)

Ja veiem l'escriptori, té una aparença gràfica que molts ja estem acostumats a veure, una barra de tasques, un botò de menú principal, dintre del menú una llista d'aplicacions, entre elles el navegador Web Mozilla Firefox, o el paquet ofimàtic OpenOffice,

Ara podem configurar l'idioma per defecte del nostre usuari modificant dos fitxers.

Des de el menú principal, buscarem les Utilitats, i agafarem un editor de text en mode gràfic com el kate per els que tinguem l'entorn d'escriptori KDE o el gedit per els que tinguem el GNOME: Obrirem el fitxer .bashrc , veureu que el sistema el considera un fitxer amagat, ja que comença amb un punt.

En el fitxer .bashrc, que es troba en el nostre directori home (casa) hem d'afegir les línies:

export LANG="ca_ES.UTF-8"
export LANGUAGE="ca_ES:en_ES:en_US:en_GB:en:es_ES"

Anem al menú principal i executem el Control Center per configurar l'entorn gràfic amb les preferències d'Idioma, teclat, ratolí;.

Els idiomes van segons un sistema de preferències, hi ha una llista d'idiomes preferits, es segueix aquesta llista fins que es troba una traducció, sinó es posa la del Sistema Operatiu, que és l'anglès.

Alguns comandaments útils

Quan estem amb el nostre usuari posem connectar-nos com a mestre de seguretat ( root).

$ su

Reconfigurar el servidor X en cas de canvi de pantalla.

# dpkg-reconfigure xserver-xorg

Posar al dia les llistes dels paquets (obtenir les llistes de paquets és un prerequisit per totes les actualitzacions o consultes sobre paquets).

# aptitude update

Posar al dia les aplicacions del sistema, segons les llistes de paquets obtingudes prèviament.

# aptitude upgrade

Posar al dia el sistema operatiu i les aplicacions, segons les llistes de paquets obtingudes prèviament.

# aptitude dist-upgrade

Buscar paquets amb aptitude. per exemple buscar els paquets que tenen apt en el nom o en la descripció.

# aptitude search apt

Alguns enllaços, per saber-ne més

Referències