qemu, l'ordinador virtual

  • warning: tempnam(): open_basedir restriction in effect. File() is not within the allowed path(s): (/srv/www/gilug.org/www/site.tree/) in /srv/www/gilug.org/www/site.tree/public/includes/file.inc on line 802.
  • warning: fopen(): Filename cannot be empty in /srv/www/gilug.org/www/site.tree/public/includes/file.inc on line 803.
  • El fitxer no s'ha pogut crear.
Doncs bé, amb aquest article posarem el qemu al nostre sistema i provarem d'instal·lar un altre "sistema operatiu" en aquest ordinador virtual. Ens podem preguntar de què ens pot servir tenir un ordinador virtual al nostre sistema... Doncs bé, se li poden donar moltes utilitats; jo per exemple algunes de les feines que faig és la de programar aplicacions, i com us podreu imaginar no totes les aplicacions que faig són per entorns unix. Doncs si puc instal·lar un sistema operatiu dins una màquina virtual d'aquestes m'estalvio particionar el disc dur, reiniciar l'ordinador cada vegada que hagi de treballar en el programa i el més important, no haig de deixar estar el meu sistema operatiu preferit :) Una altre avantatge, és que si sou com jo i us agrada provar infinits sistemes operatius diferents, amb aquestes màquines virtuals ho podreu fer. I sempre estalviar-nos de particionar, reiniciar i mai farem malbé el nostre ordinador ja que en realitat s'estarà executant dins un ordinador virtual :P Bé, després de tanta introducció passem a instal·lar el qemu al nostre sistema ;) Primer de tot ens descarreguem el codi font del qemu i també el mòdul d'acceleració.
$ tar xvzf qemu-0.8.0.tar.gz
$ cd qemu-0.8.0
$ tar xvzf ../kqemu-0.7.2.tar.gz
$ ./configure --cc=gcc-3.4 --prefix=/developer/garnome --target-list="i386-user i386-softmmu x86_64-softmmu"
Explicació: El --prefix l'hi he donat a /developer/garnome perquè és allà on tinc instal·lat tots els programes que vaig testejant, li podeu donar el prefix que volgue. Crec que sino li doneu cap t'ho posa directe a /usr/local. Amb --target-list li direm el tipus de maquinari que volem emular, normalment amb la família i386 ja en farem prou :) Si quan feu el configure us diu que necessiteu les llibreries SDL, cap problema :) les compilem i llestos jeje. Ara tornem a prova de fer el configure:
$ ./configure --cc=gcc-3.4 --prefix=/developer/garnome --target-list="i386-user i386-softmmu x86_64-softmmu"
Si encare ens dona problemes fem un:
export LD_LIBRARY_PATH=/developer/garnome/lib:$LD_LIBRARY_PATH
(el /developer/garnome l'he de substituir pel prefix que li heu dit quan heu fet el configure de l'SDL)
$ make
# make install
Al fer el make install pot ser que haguem de ser root Ara ja tenim el qemu al nostre sistema :) doncs ara anirem per crear la imatge on instal·larem un altre sistema operatiu.
$ qemu-img create -f qcow winxp.img 4G
Amb això crearem una imatge del tipus qcow, amb el nom winxp.img i de tamany 4GB. L'avantatge de les imatges qcow, és que no ocupen tot el tamany que els hi has dit fins que no es va fent servir, per tant no tenim espai que no fem servir malgastant-se. Va, ara provarem d'instal·lar aquest altre "sistema operatiu", virus o com volgueu dir-li jeje :P, però abans hem de carregar el mòdul d'acceleració:
# modprobe kqemu major=0
El major=0 serveix perquè el udev ens creei el dispositiu /dev/kqemu. Ara li donem permisos perquè tothom pugui escriure a aquest dispositiu
# chmod og+rw /dev/kqemu
Posem el cd d'instal·lació (original clar, aquí no volem pirates xD) i nem a provar d'instal·lar
$ qemu -m 128 -cdrom /dev/cdrom -hda winxp.img -boot d
Uooo funciona! Doncs bé anem avançant amb la instal·lació.... Un cop instal·lat del tot, tornarem a arrencar la nostra màquina virtual amb el nou sistema operatiu:
$ qemu -m 128 -hda winxp.img -localtime
El -localtime és perquè funcioni bé amb la hora que tenim al sistema GNU/Linux. Us deixo més captures :D Compilació de SDL Anem a la pàgina de les llibreries i ens descarreguem l'última versió.
$ tar xvzf SDL-1.2.9.tar.gz
$ cd SDL-1.2.9
$ ./configure --prefix=/developer/garnome (el mateix prefix d'abans)
$ make
$ make install

Error amb les llibreries sdl

em dóna error amb les llibreries sdl, suposo que m'equivoco fent alguna cosa, quan tingui més temps m'ho tornaré a mirar ... si no me'n surto, ja preguntaré... però abans ... m'ho vull tornar a mirar!!!
Per cert, aquest article m'ha agradat :P
Fins ara!!!

Interessant...

Doncs prou interessant, sempre havia volgut provar qemu, i mai m'hi havia posat. Ja no tinc excusa, jejeje. Per cert, de rendiment què tal? He llegit que encara que utilitzis el mòdul d'acceleració el sistema virtual va lent, és cert això?

Com a nota curiosa, comentar que amb qemu es poden fer (no sé com) imatges que es poden executar amb el VMPlayer (no és lliure però sí gratuït), però si la velocitat amb qemu és bona, em quedo amb qemu...

Salut!