Aquest divendres mateix ha sortit la nova versió de la distribució Mandrake Linux.
En un article anterior vam explicar el canvi de política de l'empresa MandrakeSoft amb la sortida de noves versions.
Les novetats més importants respecte a la versió anterior, la 9.2, són un kernel 2.6.x (un derivat del 2.6.3) força comprovat i amb els extres de les distribucions Mandrake (ex. supermount); i per als usuaris de KDE, una nova versió d'aquest escriptori, la 3.2.
A continuació explicaré com pot actualitzar-se a aquesta nova versió (suposant que es té instal·lada una 9.2, per exemple) amb l'eina urpmi.
Cal dir que les imatges ISO d'aquesta versió estan disponibles per als membres del Club de Mandrake, com també els rpms d'aplicacions i controladors propietaris.
En un parell o tres de setmanes també podran baixar-se lliurement 3 imatges ISOs d'aquesta nova versió des de diferents FTPs.
De totes maneres, si no podeu estar-vos de provar aquesta nova versió i no podeu fer-vos amb les ISOs, aquí presento una explicació dels passos a seguir.
Pot interessar seguir aquest mètode també si no voleu/podeu apagar o deixar desconnectat de la xarxa massa estona un ordinador que preteneu actualitzar.
No voldria enganyar, i crec que és preferible que l'usuari tingui experiència amb la distribució Mandrake i, per descomptat, un bon ample de banda.
El primer que hem de fer és configurar les fonts des d'on baixarem els paquets amb què actualitzarem el sistema.
Treurem o desactivarem les fonts predefinides pel sistema actual anant al gestor de fonts -a la secció de gestió de programari del Centre de Control- (o també directament eliminant aquestes fonts des de la consola amb la comanda urpmi.removemedia nomdelafont).
A continuació afegirem les fonts per a la nova versió, jo consideraré 4 o 5. Podem afegir-les des del gestor de fonts on hem anat abans o amb la comanda urpmi.addmedia.
Algunes de les seves ubicacions possibles són:
- Principal : ftp://ftp.rediris.es/mirror/mandrake-devel/stable/i586/Mandrake/RPMS - Es tracta dels paquets més característics d'una distribució i acostumen a trobar-se als CDs principals. (ex. gcc)
- Contribucions : ftp://ftp.rediris.es/mirror/mandrake-devel/stable/i586/Mandrake/RPMS2 - Són aquells paquets potser més propis de necessitats concretes, d'un conjunt d'usuaris més minoritari o noves branques de programes (ex. Gimp 1.3).
- JPackage : ftp://ftp.rediris.es/mirror/mandrake-devel/stable/i586/Mandrake/RPMS3 - Paquets d'aplicacions lliures basades o per desenvolupar en Java. (ex. Eclipse). No hi és la MV Java de Sun.
- PLF: ftp://ftp.cica.es/mirrors/Linux/plf/mandrake/cooker/ - Aquelles aplicacions que per motius legals en alguns països o per llicència, podrien no incloure's a la distribució oficial. Hi ha moltes eines multimedia, P2P, emuladors (ex. AMule).
Important: La gent del PLF no sembla haver fet encara una branca que divergeixi del Cooker cap a la 10 Community. Segurament faran una branca 10.0 per a la versió Oficial. Tan bon punt facin aquesta separació, recomano als usuaris que actualitzin aquesta font (molt segurament serà així: ftp://ftp.cica.es/mirrors/Linux/plf/mandrake/10.0/ )
- Updates: Són les actualitzacions de seguretat o les correccions d'errors de programa més importants que s'han anat trobant des de la sortida d'una versió. En el nostre cas afegirem aquesta ubicació per tenir la versió 10.0 al dia: ftp://ftp.rediris.es/mirror/mandrake/updates/10.0/RPMS/ . La nostra versió 'Community' esdevindrà 'Oficial' incloent-hi totes les actualitzacions que s'hagin fet fins que aparegui aquesta darrera (es preveu que cap al maig).
Les noves versions d'urpmi cerquen pels directoris del servidor extern la ubicació del fitxer que determina la dependència entre els paquets. Aquest fitxer s'anomena hdlist.cz, potser amb algun nombre extra (hdlist2.cz, p.ex), o synthesis.hdlist.cz (que és com l'anterior, però de menor mida, perquè no conté la descripció dels paquets).
Si hi ha problemes, hauria d'especificar-se el camí relatiu d'aquest fitxer als paquets, o si es vol estar menys estona baixant, especificar explícitament que es vol el 'synthesis'.
Finalment, ja tenim definides les fonts de paquets, ara a actualitzar el sistema! Per a això, és millor fer-ho des de la línia de comandes amb l'ordre urpmi --auto-select.
Els primers paquets que s'instal·laran seran els del sistema rpm i urpmi. Un cop instal·lats aquests començaran a instal·lar-se els altres.
Esporàdicament pot demanar-se confirmació per eliminar algun paquet per actualitzar algun/s altre/s. Seguiu amb cura les instruccions, però si no s'han instal·lat prèviament paquets amb dependències extranyes o que no han estat pensats per a una distribució Mandrake, les aturades seran mínimes.
De totes maneres, és recomable poder consultar la sortida d'errors en un futur (ajudant-nos d'un terminal amb molta història o redireccionant a un fitxer) per tal d'eliminar després aquells paquets que no s'hagin deixat actualtitzar (amb la comanda urpme nomdelpaquet i posteriorment instal·lar els nous amb urpmi nomdelprograma).
Podria ser que no s'hagués actualitzat (o afegit) un nou kernel. Per veure els kernels disponibles escriurem urpmi kernel- i triarem aquell més escaient pel nostre sistema.
Ara també tenim els kernels 2.6.x a més dels 2.4.x, i recomano provar-los.
Per poder fer funcionar segons quines aplicaciones o controladors propietaris eren necessàries les fonts del kernel kernel-source, que permeten també recompilar aquest. Ara, si no es pretén recompilar el kernel, baixant el paquet kernel-source-stripped tindrem ja les capçaleres necessaries per comp@¬lar aquelles aplicacions sense la necessitat d'haver de baixar un fitxer tan gran com el 'kernel-source'.
Si utilitzem l'accelaració gràfica del control·lador propietari de NVIDIA, podem baixar-nos la darrera versió d'aquest, en el que ja donen suport per a kernels 2.6.x.
Si tenim el VMWare, pot baixar-se d'aquesta pàgina la darrera versió de la utilitat 'vmware-anyupdate', que ens permetrà córrer l'eina de configuració vmware-config.pl sense errors en les versions més recents dels kernel 2.6
I això és tot! Reinicieu si pot ser tot el sistema i carregueu el nou kernel instal·lat des del vostre gestor d'arrencada. Si tot va bé, només haureu de reconfigurar llavors utilitats com el VMWare o l'acceleració gràfica.
Jo no he experimentat cap error aparent, però si en trobeu cap, podeu fer-ho saber al Bugzilla de Mandrake.
Si després de llegir aquest article continueu no veient-t'ho massa clar, millor que actualitzeu a partir de CDs i progressivament aneu familiaritzant-vos amb urpmi (aquí o allà).
Actualitzat estic
Acabo de segir les indicacions de l'article i ja tinc el meu ordinador funcionant amb Mandrake-10.
Amb un connecció ADSL ha trigat unes 8 hores. Ideal per deixar-ho a la nit i l'endemà ho trobes tot fet.
Des d'aquí animo a la gent a provar-ho i a informar al bugzilla de mandrake dels errors o millores que es volen per la versió Mandrake 10 Oficial.
Ja tenim la branca 10.0 del PLF
Ja podem actualitzar la nostra font PLF del cooker a la 10.0.
Per fer-ho podem anar al Centre de Control de Mandrake -> Gestor de programari -> Gestor de fonts, i canviar l'entrada que tinguem de PLF on diu cooker per 10.0.
Amb algun que altra problema però sembla que també...
A mi tot m'ha anat mig bé fins arribar a la part del kde, que m'ha donat forçes problemes. Més que res per el tema de dependències, havent-me quedat sense X... Per sort he trobat aquesta adreça que explica com fer-ho d'una manera ràpida i senzilla per forzar-ne la instal·lació http://kdehispano.org/modules/news/article.php?storyid=252
Un cop solventat això he tingut un problema amb el apache2 que no m'inicia, i per el que m'ha semblat es deu a un mancança a la configuració del kernel, per el que, ja posats, em posaré la versió 2.6 del kernel. A veure si no mi faig mal..