A hores d'ara, la majoria d'usuaris i interessats en el software lliure de Catalunya, estem assabentats de les declaracions favorables del nou conseller "d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació" per a la migració a aquest model a l'administració. Crec que pocs esperàvem un posicionament favorable tan aviat i potser no tan ferm, però personalment crec que hem de ser cautes i no despreocupar-nos ara que semblen que les coses milloren; sinó que ara més que mai hem d'intercedir activament dintre de la nostra realitat i limitacions per a que això pugui ser possible i es puguin minimitzar les complicacions que apareguin.
Fa un temps vaig llegir un article que em va entristir una mica, sobre alguns problemes que tenien a Andalusia durant la implantació als instituts de la distribució GuadaLinex. En aquest sentit crec que hem de ser crítics, observadors i comprensius amb les reticències de la gent que percebrà aquest canvi, sense haver de renunciar a l'oportunitat que se'ns ofereix al davant i col·laborar amb 'pedagogia' aportant el nostre coneixement ètic i tècnic sobre el tema més enllà de les nostres preferències. Per a tots aquells que apostem per aquest model i que creiem que el software lliure ha de ser present a l'administració irrespectivament dels colors polítics que governin i els canvis de cadires que es puguin succeir en un futur, crec que tenim una ocasió per continuar amb la tasca que molts fem a la nostra feina, o amb familiars, amics i coneguts donant a conèixer aquest tema (tampoc ens passéssim, no ens féssim pesats i ho odiessin llavors :-O ).
Podeu titllar-me d'idealista, però sóc de l'opinió que el model del codi obert és més que no un aspecte tècnic (com afirmava el Sr.Piqué), sinó una forma per poder millorar en progrés i benestar de la societat. Sens dubte que a nivell local, nacional i global hi ha problemes més cabdals que el programari lliure i dels que no hem de renunciar a encarar, però lamentablement en molts casos no podem tenir l'esperança de fer un gran pas tan a prop. En aquesta ocasió i aquest tema tinc la impressió que sí, i penso que a més podria aportar el seu petit granet de sorra en el futur a altres problemàtiques més importants de les nostres vides.
Recomano a aquells que no estigueu subscrits a la llista al respecte a Softcatalà, que hi feu una ullada.
A partir d'ara hi haurà una campanya de FUD (Por, Incertesa i Dubte) per sectors inmobilistes com Microsoft i altres, utilitzant freqüentment els mitjans de comunicació de masses. Ara ja hem pogut veure dos exemples aquí i aquí.
Davant d'això he pensat, com potser algú ha suggerit abans, que totes les associacions, usuaris o LUGs de Catalunya (i d'arreu també, per què no?) podríem fer a més campanya a favor del programari lliure fent algun manifest amb el context actual, proposant iniciatives o projectes conjunts o publicar contrarèpliques o cartes als mitjans de masses sobre les difamacions que es vagin fent.
Altres cops hem provat iniciatives similars i potser no hem arribat molt lluny, però potser ara és una bona excusa per reintentar-ho i malgrat tots tenim les nostres pròpies preocupacions i altres interessos personals, potser podríem mínimament col·laborar-hi en major o menor grau.
No sé, què hi penseu?
Actitud dels LUG's
Cretament, com a part interessada i mínimament involucrada, ja estava al cas de les declaracions polítiques respecte el software lliure.
Considero que aquest cas pot ser esperançador ja que Carles Solà ha sigut rector de la Universitat Autònoma de Catalunya (UAB, uns 60.000 estudiants), aquest perfil li pot proporcionar una majors coneixements en la matèria i, especialment, una major conciència de les conseqüències polítiques i ètiques de les decisions tecnològiques que pugui prendre.
Potser em titllareu de massa idealista, però sempre he cregut que la universitat ha d'ésser (no estic afirmant que ho sigui) un espai per l'intercanvi d'idees, innovació i oferir suport tecnològic a la societat que, a llarg termini, acaba servint.
Caldrà estar alerta per veure si aquests ideals es posen en pràctica. Tothom que llegeixi aquest comentari està segur que tecnològicment és plausible fer funcionar l'administració amb software lliure. El que ha pasat fins ara és que la gent que feia les partides presopustaries sols tenien una visió de la tecnologia i es deixaven aconsellar pels mateixos de sempre. A veure si la situació comença a canviar.
A l'article és qüestiona quin ha d'ésser el paper que els diferents grups d'usuaris de linux haurien de tenir en aquest procés.
El nostre mitjà de comunicació principal és internet. Per tant, no és d'estranyar que la nostra millor arma ha d'ésser la informació. Informació entenent'se com abons articles, trucs, curiositats i especialment ajudar a les persones que pregunten a la llista de correu. D'aquesta manera podrem aconseguir augmentar considerablement els usuaris i representar a una bona part de la societat.
Spain is different, Cataluna is better !!!
Alguna que altra idea
La veritat és que amb l'article he volgut fer principalment una reflexió personal, però per altra banda també volia intercanviar idees sobre si seria interessant o podríem fer alguna cosa més per donar major caliu a un progressiu canvi de paradigma com el que esperem a l'administració i al mateix temps coordinar respostes a totes aquelles ofensives contra aquest canvi.
Coincideixo amb tu en la gran tasca informativa i 'pedagògica' que fan grups com ara el GiLUG tant amb la seva plana web i llista com amb les reunions presencials. Al mateix temps és summament atractiva la diversitat de grups i organitzacions, cadascuna amb els seus matissos (no simplement geogràfics), que recolzen el programari lliure com a model positiu per a la societat.
Per altra banda, crec que seria interessant que els diferents grups poguéssim tenir un entorn de treball comunitari per plantejar problemes i objectius comuns com el que se'ns planteja actualment.
La llista sobre l'administració pública de Softcatalà i iniciatives com la sorgida arran de la campanya electoral, observatori del candidat 2003, o a un estil semblant del Libro Blanco, poden ser models, o punts de partida que ja tenim, per a aquesta proposta. Bàsicament, penso que no estaria gens malament un espai col·laboratiu a nivell català coordinat tècnicament sobre eines com el wiki, llistes o fòrums, on podríem tots discutir i aportar en el com actuar en conjunt davant de diferents circumstàncies que ens afectin o ens interessi opinar públicament.