Instal·lació de Debian GNU/Linux en un Ibook G4

  • warning: tempnam(): open_basedir restriction in effect. File() is not within the allowed path(s): (/srv/www/gilug.org/www/site.tree/) in /srv/www/gilug.org/www/site.tree/public/includes/file.inc on line 802.
  • warning: fopen(): Filename cannot be empty in /srv/www/gilug.org/www/site.tree/public/includes/file.inc on line 803.
  • El fitxer no s'ha pogut crear.

ACTUALITZACIÓ: Millorada la secció XFree86 i acceleració 3D.



Introducció:



En aquest article s'explica la manera amb la qual he posat una Debian Sid en un Ibook G4 933Mhz. Possiblement hi hagi altres maneres de fer el mateix, i possiblement millor, però degut a la poca informació que hi havia en el moment en que vaig adquirir aquesta màquina no vaig tenir gaires opcions.

D'altra banda, aquest document ha estat escrit alguns dies després d'haver-ho fet, per la qual cosa podria ser que algun procediment no fos exactament com s'explica aquí, tot i que en general és el que hi ha. Agrairé qualsevol correcció a oriol(arroba)elsud.org o en els comentaris.



Maquinari:



Microprocessador: PowerPC G4 a 933 Mhz (256 K cache de nivell 2)

Memòria (SDRAM DDR): 256 Mb

Disc dur: Ultra ATA de 40 GB

Monitor: TFT XGA de 14,1”

Tarja gràfica: ATI Mobility Radeon 9200 amb 32 MB de SDRAM DDR

Unitat òptica: Combo de càrrega per ranura (DVD-ROM/CD-RW)

Connectors: 1 Firewire 400, 2 USB 2.0, mòdem 56 K, ethernet 10/100BASE-T, sortida VGA (s-vídeo i vídeo compost), preparat per a Airport.



Particionament:



El primer que hem de fer en obrir el nostre Ibook G4 per primera vegada és acabar la preinstal·lació del MacOS X que ens han cobrat juntament amb el maquinari (no cal que ens hi mirem gaire, ja que l'haurem de tornar a instal·lar d'aquí uns moments). Just després d'això ja podem procedir a particionar el disc per deixar lloc al nostre GNU/Linux.



Arranquem la màquina des del primer CD del MacOsX (“Install Disc 1”) mantenint premuda la tecla “c” just després de sentir el so que emet quan el posem en marxa. Aquí hem d'anar al menú “Utilidades” - “Utilidad de discos”. Aquí només hem de deixar l'espai que vulguem per al Linux, ja el particionarem des de la instal·lació de Debian.



Pot ser que fet això haguem de reinstal·lar el MacOsX.



Instal·lació de Debian Sid:



Necessitarem només el primer CD de Woody per a PowerPC, ja que després d'una instal·lació molt bàsica l'actualitzarem a Sid (unstable). El primer problema amb el qual ens trobem és que el CD de Woody no arrenca directament des de la unitat òptica. Per solucionar això fem el següent: des del MacOSX copiem aquests quatre fitxers a l'arrel del disc dur:



images/root.bin

yaboot

yaboot.conf

linux.bin




A http://http.us.debian.org/debian/dists/woody/main/disks-powerpc/current/new-powermac/ trobarem els tres primers fitxers, i el quart és el kernel de l'Orion Buckminster Montoya: http://valla.uchicago.edu/ppc/vmlinux-pbg412.bz2, el qual el renomenarem a linux.bin després de descomprimir-lo. Hem d'agafar aquest kernel degut a que el kernel de Debian per defecte no suporta ATA 100. El chipset ATA és l'"intrepid chipset, which is UniNorth bridge and KeyLargo IS ASIC merged in one chip. It's CONFIG_BLK_DEV_IDE_PMAC in kernel config".

Si no podeu copiar els fitxers a l'arrel, podeu esdevenir root al MacOsX amb “sudo su” i copiar-les amb “cp /ruta/on/sigui/fitxer /”.



Reiniciem la màquina i premem [apple] + [alt] + [o] + [f] per entrar a l'Open Firmware BIOS. Arranquem l'instal·lador de Debian amb “boot hd:X,yaboot”, on la X és la partició del MacOsX, en el meu cas la 5, és a dir, “boot hd:5,yaboot”.



Les particions que hem de fer són: bootstrap (la creem amb l'opció “b” de l'fdisk), la swap i les que vulguem depenent dels punts de muntatge, en el meu cas / i /boot (hda4 i hda6 respectivament). Les particions de swap ha de tenir el nom “swap” (amb cometes incloses) i les de Linux han de tenir el nom “Linux native” (amb cometes incloses).



La meva taula de particions:



# type name length base ( size ) system

/dev/hda1 Apple_partition_map Apple 63 @ 1 ( 31.5k) Partition map

/dev/hda2 Apple_Bootstrap bootstrap 1600 @ 64 (800.0k) NewWorld bootblock

/dev/hda3 Apple_UNIX_SVR2 swap 1781120 @ 1664 (869.7M) Linux swap

/dev/hda4 Apple_UNIX_SVR2 Linux native 262144 @ 1782784 (128.0M) Linux native

/dev/hda5 Apple_HFS Apple_HFS_Untitled_3 11028096 @ 2044928 ( 5.3G) HFS

/dev/hda6 Apple_UNIX_SVR2 Linux native 65067136 @ 13073024 ( 31.0G) Linux native




Important: La partició bootstrap ha de ser la segona, sinó no podrem arrancar el Linux. Però si pel que sigui no podem/volem tenir-la en segon lloc, podem entrar al OF i fer:



setenv boot-device hd:X,\\yaboot

boot



I per restaurar els valors de fàbrica hem de mantenir pitjats els botons poma+alt+P+R.



Fem una instal·lació bàsica (sense X) de Debian Woody, i en acabar, abans de rebotar la màquina l'hem de passar a Sid per tal d'instal·lar la darrera versió del yaboot (el bootloader), que ha de ser 1.3.10 o superior. Així doncs, canviem les entrades de /etc/apt/sources.list per les de Debian Sid (unstable). Només necessitem aquestes dues:



deb http://http.us.debian.org/debian unstable main contrib non-free

deb http://non-us.debian.org/debian-non-US unstable/non-US main contrib non-free




Fem “apt-get remove yaboot”, “apt-get update”, “apt-get dist-upgrade” i “apt-get install yaboot” i després de baixar uns quants Mbs ja tenim el sistema convertit a Debian Sid.



Actualització del kernel:



En aquests moments, abans de reiniciar la màquina, actualitzarem el kernel al 2.6.0-test11 d'en Benjamin Herrenschmidt. Per tal que funcioni correctament el nou kernel, s'ha d'instal·lar el paquet module-init-tools, crear el directori /sys i afegir l'entrada següent al fitxer /etc/fstab:



sysfs /sys sysfs defaults 0 0



Procedim a la configuració i compilació del nou nucli:



cd /usr/src

wget
http://www.ppckernel.org/download/source/src-linuxppc-2.5-benh.tar.bz2

tar jxvf src-linuxppc-2.5-benh.tar.bz2

ln -s /usr/src/src-linuxppc-2.5-benh /usr/src/linux

cd linux

wget http://www.elsud.org/~oriol/config-2.6.0-test11

mv config-2.6.0-test11 .config

make oldconfig && make clean && make bzImage

make modules && make modules_install

cp vmlinuz /boot/2.6.0-test11

vi /etc/yaboot.conf

ybin



Important: Al fitxer yaboot.conf hi afegim l'entrada /boot/2.6.0-test11 i canviem tots els lloc on apareix hdc per hda, ja que amb el nou kernel, el disc dur és hda i el combo hdc. I per tal que carregui la ethernet quan arrenqui, hem d'afegir "sungem" (sense cometes) al fitxer /etc/modules, ja que l'hem compilada com a mòdul.



El meu /etc/yaboot.conf:



http://www.elsud.org/~oriol/yaboot.conf



Instal·lació de les Xfree:



Necessitarem els paquets d'en Daenzer de les XFree, per la qual cosa afegirem la línia següent al fitxer /etc/apt/sources.list (ACTUALITZAT):



deb http://dri.freedesktop.org/~daenzer/debian/dri-trunk-sid/ ./



Fem un apt-get update i instal·lem els paquets xlibmesa-gl1-dri-trunk i xserver-xfree86-dri-trunk



Fitxer /etc/X11/XF86Config-4:


http://www.elsud.org/~oriol/XF86Config-4



Al fitxer /etc/modules hi hem d'afegir una línia amb "uninorth_agp" (sense cometes) per carregar els mòduls AGP necessaris. Amb això, el glxgears ha de donar uns 1740 FPS.



Botons multimèdia, contrast del monitor i expulsió del CD:



Ho podem fer anar instal·lant el pbbuttonsd o bé directament des de les preferències del gnome (tecles multimèdia). A mi m'agrada més la segona opció.



Per acabar:



En aquest punt només ens quedarà instal·lar els paquets que necessitem: gestor d'entrada (per exemple gdm), entorn d'escriptori (per exemple gnome) i la resta d'aplicacions que vulguem utilitzar.



Coses que de moment no funcionen:



Sleep

Cpufreq (tot i compilar el kernel amb les opcions d'escalat de freqüència, no funciona)

Mòdem (no ho he provat)


Bibliografia:



http://www.mathematik.uni-marburg.de/~schmidtm/apple/powerbook.en.php
http://www.gilug.org/?q=node/139
http://hal9000.eui.upm.es/halwiki/iBook_20G4?action=show

perquè?

doncs això, perquè posar un linux si ja hi ha instal·lat un os x... si fos un servidor ho entendria, però essent un portàtil (o sigui, ordinador d'escriptori) és molt millor un os x

Per què?

Doncs perquè jo NO vull un sistema operatiu propietari, que no puc ni tan sols tenir en el meu idioma (funcionant correctament, vull dir), que me l'han cobrat sense haver-lo demanat i sense possibilitat de triar.

En quin sentit és millor el MacOS X? Pel que faig, a mi em va molt millor el GNU/Linux, això t'ho asseguro. L'única cosa que trobo a faltar és l'sleep i el cpufreq, però és qüestió de temps, ja s'hi està treballant.

I evidentment, perquè els que estem aquí creiem en el programari lliure i perquè si no apostem per aquest projecte decididament no superarem mai els monopolis que ens han imposat.

Em sembla que està claríssim.

Salut!

Doncs perquè jo NO vull un si

Doncs perquè jo NO vull un sistema operatiu propietari, que no puc ni tan sols tenir en el meu idioma (funcionant correctament, vull dir), que me l'han cobrat sense haver-lo demanat i sense possibilitat de triar.

no sé si ho saps, però simplement el MacOS X NO TE L'HAN COBRAT. Ve de fabrica amb totes les màquines, i senzillament no pots comprar una màquina Apple sense... i saps pq? doncs pq apple és un fabricant de hardware, i ells venen ordinadors FUNCIONANT, no com els venedors de peces "sueltes" de per aquí, que et venen un ordinador que ni tan sols engega... i el raonament aquest de que vols comprar l'ordinador sense S.O.... mira, et faré un símil automobilístic: vas a la peugeot a comprar-te un cotxe, però el demanes sense motor, que tu n'hi vols posar un altre que per tu és molt millor... ho trobaries normal? doncs jo tampoc trobo normal comprar un ibook/imac/emac/power g5 i treure-li l'OS X.

En quin sentit és millor el MacOS X? Pel que faig, a mi em va molt millor el GNU/Linux, això t'ho asseguro. L'única cosa que trobo a faltar és l'sleep i el cpufreq, però és qüestió de temps, ja s'hi està treballant.

En quin sentit és millor? bé, doncs per començar que està dissenyat per a aquestes màquines, per tant té tots els drivers necessaris i completament optimitzats. A més, en cas que faci falta, i pots instal·lar tot el software lliure que vulguis (et recordo que els iBook G4 porten l'OS X Panther, el qual ja porta les X integrades), tot i que jo de moment només hi he necessitat les Qt... Ah i dius que et va millor el linux? és que potser ara resulta que utilitza unes X que "s'apoien" directament en l'accelaradora 3D per fer els gràfics? pq justament ara estava provant el Safari (en un iMac 500 amb 128mb de ram), i és com el doble de ràpid que un Konqueror funcionant en un Pentium III amb 384Mb de RAM i una Radeon 7000... i si tu creus que no necessites el cpufreq, doncs millor per tu... en comptes de tenir 3 hores de bateria en tindras 2, però total, això és opcional, no?

I evidentment, perquè els que estem aquí creiem en el programari lliure i perquè si no apostem per aquest projecte decididament no superarem mai els monopolis que ens han imposat.

- BSD també és soft lliure

- www.opendarwin.com <- això ho diu tot, no?

això si, si tu creus que no pots utilitzar l'OS X per la simple raó que no tens el codi font del Quartz/Quartz Extreme, el Finder o el QuickTime, doncs tu mateix... això si, jo de tu m'ho faria mirar...

Em sembla que està claríssim

po zi... està completament clar: l'únic veritable motiu que tindries per no utilitzar un OS X és perquè no està en català.

Quins raonaments

En primer lloc vull dir que no tinc cap MAC i per tant cap MAC OS X. Crec que es confonen algunes coses.
Encara que BSD sigui lliure no implica que l'OS-X ho sigui.
Comprar un cotxe sense motor no és com comprar un ordinador sense sistema operatiu. Seria com comprar un ordinador sense CPU; Vaja, pel que la meva humil intel·ligència em deixa pensar.
Ah, i dir que és millor OS-X perquè té tots els drivers em sona molt a l'alrgument que utilitzen els defensors de Hasefroch. Si tothom pensés el que dius tu, el programari lliure no tindria ni dos dies de vida.
Sort que no tothom és igual.

No ho veig pas així

Apple no només ven hardware, també ven software:

http://store.apple.com/Apple/WebObjects/spainstore.woa/984/wo/sIhVh1rpSVD2ADxwIe/0.0.7.1.0.5.13.0.2.1.3.0.7.0.1.1.0

i jo considero que el Mac OS X me l'han fet pagar (dins el preu del hard, és clar) de la mateixa manera que em van fer pagar l'XP quan em vaig comprar el Dell. I ja que no l'utilitzo, hagués preferit que amb el Mac em descomptessin els 149 euros que diu la web que val el Panther.

Pel que fa a separar el hard del soft no veig pas quin problema hi ha. La màquina te la poden vendre funcionant, i havent-li passat tots els tests necessaris, sense sistema operatiu. El SO que li posi és el meu problema (o la meva solució, segons es miri ;-). I el símil del cotxe sense motor... en fi.

Però l'important per mi no és això, sinó que m'importa molt poc el que facin els fabricants de programari propietari com el MacOS X. El vaig utilitzar unes hores i l'he arraconat en una mini partició que és on es quedarà.

Jo vull utilitzar GNU/Linux, tant perquè m'agrada com perquè crec en el projecte. I si puc col·laborar en fer-lo millor aportant bugs i solucionant temes, perfecte. Amb això de les X recolzades directament sobre l'acceleradora no sé què vols dir, però a mi la radeon 9200 em va de puta mare, inclós el 3D.

Si el Safari és més ràpid que el Konqueror em sembla collonut, vol dir que algun dia el Konqueror serà igual de ràpid, que per alguna cosa n'han utilitzat el codi :-)

El MacOS X no és lliure. Això és indiscutible. I les raons que em dones per utilitzar-lo són les mateixes que fan servir els usuaris de M$ per seguir amb els seus SO. Sobre el WinXP pots posar-hi tot el software lliure que et doni la gana, i això no el fa pas millor. I Apple repeteix el mateix model empresarial que Microsoft, no veig per què ens han de caure més simpàtics. La importància de GNU/Linux no és només el nivell tècnic, sinó el model de coneixement i de desenvolupament que implica.

Que el Panther sigui molt bo m'és ben igual, el que hem de fer és millorar el GNU/Linux perquè encara ho sigui més.

salut!

Ah, que m'ho deixava

Me deixat de dir que sense el suport per l'escalat de freqüència de la CPU (cpufreq), la bateria dura unes 4 hores, no 3 ni 2. O sigui que quan tingui suport serà el mateix que amb el MacOS X.

Salut!

RieTs

Salutacions a tothom, en la meva opcinió:

Primer de tot, MAC OS X, no en saps el preu peró et dic jo que no te'l regalen, esclar que millor pagar l'impost revolucionari de apple que el de M$.

Crec que tothom es lliure de elegir el S.O. que cregui millor. Si per filosofia algú prefereix un S.O. totalment lliure com linux (debian concretament) enlloc de MAC OSX doncs me sembla perfecte.

Jo personalment, ja que l'he pagat, l'he deixat instal·lat per fer algunes proves com el fink o el mol, be i com no, també mola jugar algun joc ben parit de tan en quant no? xD

Crec, per experiència, que l'ibook es una bona elecció, tot i que ara mateix hi ha algunes coses que amb linux, no van o que no acaben danar, d'aqui poc estarà tot super supòrtat ja que la gent de ppckernel s'ho kurra un pilò.
En els ibook's G3 funciona tot de putissima mare.



Des d'aqui animo a la gent a comprar un ibook.

A favor:

  • No fa soroll, es petitet, no pesa gàire, el teclat es super comode, la pantalla es veu fenomenal, permet bastanta conectivitat USB, FIREWIRE sortida de vga i svideo, la airport es una caña, els materials son molt robustos i es bonic, acceleració ati, la bateria dura bastant.
  • El preu està molt i molt be i ara encara mes.
  • Està super suportat per linux, sobretot el tema de l'sleep, cpufreq es fantàstic. S'ha de veure amb el nou kernel peró a mi el test 11 m'ha donat molt bones vibracions.



Per contra:

  • Algunes aplicacions i lògicament algunes xorrades com el flash... no funcionen però tampoc es molt important.
  • Si has de programar amb segons quins llenguatges i per segons quines arquitectures a l'igual no es la millor opció



S'ha de tenir molt clar perque faràs servir l'ibook peró es una bona alternativa.