Gentoo, la distribució feta a mida (I Part)

  • warning: tempnam(): open_basedir restriction in effect. File() is not within the allowed path(s): (/srv/www/gilug.org/www/site.tree/) in /srv/www/gilug.org/www/site.tree/public/includes/file.inc on line 802.
  • warning: fopen(): Filename cannot be empty in /srv/www/gilug.org/www/site.tree/public/includes/file.inc on line 803.
  • El fitxer no s'ha pogut crear.

Sempre he vist positiva la experiència amb varies distribucions, per poder quedar-se amb la que un li vagi millor. Tot i això­, la meva experiència no ha estat especialment llarga, més aviat al contrari; primer Debian Woody, posteriorment Sarge, i finalment Sid. A partir d'aquí, a través dels comentaris d'altra gent, a base d'anar veient opinions, articles i documentació sobre Gentoo, em va convèncer i vaig decidir instalar-la al meu desktop.

Ja abans d'instalar Debian havia sentit a parlar de Gentoo, però no estava al meu abast, començar directament amb Gentoo és haver de tenir una paciència infinita o un consistent contacte i/o experiència amb sistemes Unix, però no era el cas. Crec que començar a aprendre com funciona el món dels sistemes Unix, en general, és començant per Debian, tot i que evidentment hi ha molta diversitat d'opinió sobre aquest tema; les típiques distrowars. Segurament ja hi haurà la tira d'articles sobre Gentoo, tot i això­ volia donar una opinió personal i donar a conèixer la meva experiència amb aquesta metadistribució.

Però Gentoo és diferent, m'ha cridat l'atenció pel fet de ser una metadistribució, i per moltes de les seves interessants característiques. Una de les més rellevants és que et crees la distribució desde zero, és a dir, compilant el codi font del sistema base, posteriorment el programari, etc. amb un sistema de ports molt semblant al dels *BSD però molt perfeccionat. Una altra de les coses més sorprenents es la velocitat a la que arriben els canvis/millores en els ports. Fins i tot m'arriscaria a dir que és una de les més avantguardistes.

La instal·lació

Qualsevol que hagi intentat instal·lar una Gentoo 'testing', és a dir, en proves, em donarà la raó que al principi pot arribar a ser tediós, ja que al no ser la versió publicada com a estable, pots trobar-te amb més d'un bug en mal moment. Més concretament si es comenéa des del Stage 1, això és, compilar el sistema "from scratch", desde del no-res. Però els coneixements que s'adquireixen instal·lant una Gentoo, no passen desaparcebuts. Una de les coses curioses, per exemple, és la possibilitat d'escollir diversos mètodes per instalar-la: des d'una Live CD, des d'un CD de Knoppix, etc.

Fins a l'últim detall

Al llarg dels dies que he estat configurant-la, m'he anat adonant que cada programa que compiles i instal·les, et deixa un grau de llibertat gairebé total a l'hora de configurar-los, tant a l'hora de compilar-los, deixant a l'usuari la elecció de les caracterí­stiques del programa a compilar, mitjançant els USE flags, d'aquesta manera, si no vull suport ipv6, per exemple, no l'hi compilo, així­ a la llarga és un estalvi d'espai al disc, ja que de totes maneres, no utilitzaria aquella característica. És un tema molt interessant, i un punt a favor, ja que amb les distribucions "normals" no es pot fer, si no es que et compiles tu manualment el programa.

Hi ha també el tema dels fitxers de configuració; quan instal·les un paquet a Debian, normalment ve amb una configuració per defecte. Això per un usuari no avançat pot significar un avantatge, però per un usuari avançat una pèrdua de temps per ell i/o una incomoditat, ja que primerament ha de desfer la configuració per defecte, si hi està amb desacord, i posteriorment modelar la configuració desitjada. Un exemple clar és quan instales un paquet que té la opció de funcionar en segon pla (o background), com a dimoni (o daemon), i el paquet de Debian ja et posa automàticament l'script d'inici del Daemon al directori d'scripts d'inici (/etc/init.d/). Això a Gentoo es fa manualment, si és que realment es vol fer.

Sobre això de debian...

No depèn del nivell al que es posi el debconf?

Re: Sobre això de debian...

Bé en aquest cas no et puc dir res sobre això perquè no conec aquesta característica del debconf. Però vaja, en tot cas a Gentoo directament has de configurar-ho a mà , ja que aquesta és la seva filosofia.

Qüestió de temps

Una pregunta molt simple, amb un AMD 1200 amb molts megues de memòria quan em tardaria a tenir un escriptori amb KDE, Mozilla i OpenOffice?


Algunes vegades ho he compilat per separat a Mandrake i em tardava moltí­ssim. Hauria de tenir l'ordinador compilant més d'un dia?

Re: Qüestió de temps

Probablement tardaries més d'un dia a tenir-ho compilat, pero has de comptar també les dificultats que et puguis trobar, de si tot rutlla bé, etc.

Si ets un usuari ja experimentat amb Gentoo, generalment tardes menys, ja que la part de contratemps o obstacles ja no hi és.

Aprendre

Dieu que la distro més fàcil per aprender'n és la debian. Jo no hi estic d'acord. Crec que la documentació de gentoo és molt fàcil, ben fet, amena i que a més a més, com que construeixes el sistema des de la base saps perfectament un cop te n'has sortit ( que no és fàcil ) perquè serveix cada cosa i què tocar quan et trobes algun problema. Jo he començat per gentoo, i n'estic molt content.
La corba d'aprenentatge és molt suau al prinicipi però augmenta exponencialment mentre vas instal·lant de tal forma que un cop instal·lat (si es fa bé i llegint la documentació), ja pots dir que saps com funciona el teu sistema operatiu.

Evidentment nmo és molt útil per a usuaris d'escriptori que volen fer les coses ràpid, però sí­ pels que volen aprendre realment a fer servir el GNU/Linux.

I per compilar una KDE i tot això... segurament trigarà un dia, però jo he compilat la meva distro from scratch (stage 1) amb el sistema de Xwindows xfce4 (semblant al gnome però molt menys pesat i igual d'útil) amb un portàtil centrino a 1.5 i m'ha trigat unes 10 hores.

Si vols pots instal·lar les KDE dels "packages" que t'ofereix la mateixa gentoo sense haver de compilar (això estalvies temps).

Espero qeu t'hagi servit d'ajuda!!!

PS: A instal·lar vaig trigar més, però ja et dic jo que n'aprendràs :P